Kinderopvangkwaliteit.jouwweb.nl
Home » Ex-medewerkster

Ex-medewerkster Catalpa doet boekje open over Diemino

Door: Roos de Vries


In 2010 kreeg kinderopvang Catalpa Diemino een last onder dwangsom opgelegd door de gemeente Diemen. Volgens een ex-medewerkster Anna, die graag anoniem wil blijven, was de kwaliteit daar niet goed. Volgens Anna is dit te wijten aan het commerciëler worden van kinderdagverblijven. Sinds 3 januari 2011 werkt ze voor een klein particulier bedrijf waarvan de kwaliteit goed is. “Ik werk liever bij een kleine organisatie en niet bij grote bedrijven. Bij een commercieel bedrijf krijg je al gauw mistoestanden”, vertelt Anna.

De ex-medewerkster heeft slechte ervaringen met het personeel van haar vorige baan. De medewerkers waren vaak jong en schonken weinig aandacht aan de kinderen. “De vestiging had meestal te weinig personeel en te veel kinderen. De leidsters waren vaak jong en zaten meer te pingen op hun telefoon dan dat ze zich met kinderen bezig hielden. Het enige wat de meeste deden, is de kinderen naar bed brengen en eten geven. Daarna gingen ze weer zitten en niks doen. Het leek meer op fabriekswerk, dan dat ze zich serieus met de kinderen bezig hielden”, vertelt de ex-medewerkster. Er zaten soms ook een paar bij die niet wisten hoe ze met het kind moeten omgaan. “Ik heb ook wel eens gehad dat een kind door een leidster gedwongen werd om te eten. Het gevolg is natuurlijk dat het eten bij het kind er weer uitkomt”, zegt de ex-medewerkster, “daarna werd aan mij gevraagd of ik het wilde schoonmaken. Ik heb toen gezegd dat ze het zelf moest opruimen, omdat zij niet weet hoe ze met het kind moet omgaan. Je moet toch weten dat als je een kind dwingt om te eten, het er altijd weer uitkomt.”

Anna is van mening dat grote bedrijven alleen maar op geld uit zijn. Hierdoor is er vaak een te kort aan personeel. Bij het particuliere bedrijfje waar ze nu werkt hebben ze een pedagogische visie en beleid. Deze houdt in dat ze gericht zijn op de ontwikkeling van de kinderen en met name gericht op het zelfstandig worden. “Bij commerciële bedrijven komt hier maar weinig van terecht”, vindt Anna.

Locatiemanager Sander Hummel van Catalpa Diemino laat weten dat de kwaliteit van het kinderdagverblijf nu goed is. In de tijd van de last onder dwangsom door de gemeente werkte hij nog niet bij Catalpa Diemino. Over die tijd kan hij dus niks zeggen. “Het nog te publiceren inspectierapport van 2010 één van de beste in Nederland”, meent Hummel.

Om privacyredenen zijn de namen gefingeerd.